Guide till ett bättre WiFi hemma

Guide till ett bättre WiFi hemma

Du kan fixa ett bättre WiFi hemma med några enkla steg. Du behöver inte vara en utbildad nätverkstekniker för att ordna en extra accesspunkt eller dra nätverkskabel genom vägg fastän det kan kännas så. I själva verket är det faktiskt enkelt, så våga testa. Ett bra trådlöst nätverk är en fantastisk grej som underlättar hemma.

Förutsättningar

Börja med att fundera igenom vilka förutsättningar du har att arbeta med.

  • Var kommer anslutningen in?
  • Vilken typ av anslutning har du? Fiberanslutningar breder idag ut sig mer och mer.
  • Kan du flytta anslutningen eller förlänga den med hjälp av en nätverkskabel?
  • Hur stort är ditt hem? Ta hänsyn till hur många kvadratmeter det är, hur många våningar om finns och dessutom även till vilken typ av väggar du har.
  • Var behövs bäst täckning?
  • Hur hög hastighet behöver du?

Har du koll på dessa frågor, blir det också lättare för dig att planera ditt hemmanätverk.

Steg för steg

Börja med att placera routern centralt i hemmet. Ofta göms den i något skåp eller står mot en yttervägg där fiberuttaget finns nära. Försök dessutom i största möjliga mån se till att det är fri sikt mellan routern och de datorer och andra trådlösa enheter som ska använda nätet.

Är ditt hem större än 80 kvadratmeter eller har flera våningar kommer förmodligen inte en router räcka. Det är nu du behöver fixa ytterligare accesspunkter. Placera dessa var som helst i hemmet och koppla samman dem med routern med hjälp av nätverkskablar.

Vill du å andra sidan undvika kablar så mycket som möjligt, kan du använda dig av en så kallad wifi förstärkare istället. Det är en trådlös liten manick som du enkelt pluggar in i vägguttaget. Återigen är det viktigt med fri sikt mellan routern och repeatern.

Ifall du vill ha ett större hemmanätverk, så satsa på ett mesh-nätverk, detta kan även hjälpa dig få bättre wifi utomhus Det är flera små routrar som du kopplar samman till ett större nätverk. Detta ger en stabil uppkoppling och bibehåller hastigheten och dessutom ger det dig oändliga möjligheter att bygga ut vid behov.

Lämna ett svar

Lämna ett svar